top of page

Influencer Marketing, Gerçekten Etkili mi? “AI” Marketing Kapıda!

Farklı Türkçe karşılıklar yakıştırılsa da benim anlamına en yakın bulduğum çevirisi Etki Pazarlaması ya da Etkileyerek Pazarlama. Instagram’ın son yıllarda git gide popülerleşmesi sonucu, özellikle genç nesil arasında blogger olmayı bir meslek görmek ve bunu gelire dönüştürmek moda oldu. Artık tüm sosyal medya “Influencer”dan geçilmiyor. Peki “Influencer Marketing” dediğimiz kavram gerçekten etkili mi?


Aslında bu duruma göre değişse de, son zamanlarda giderek düşüş gösteren bir trend halini aldı. Çünkü normalde insanların fikirlerini ve beğenilerini etkileme becerisine ya da karizmasına sahip, konusunda uzman kişilerin ürün ve hizmetler üzerine yorum yapması olarak başlayan pazarlama konsepti, son dönemde tamamen yüksek takipçi sayılı, bu da kimmiş dediğimiz, tanıtımını yaptığı ürün ve hizmetlerle ilişkisi kişisel kullanım ve para’nın ötesine geçemeyen bir sürü blogger ortaya çıktı. Doğal olarak da bu kişilerin inandırıcılıkları azalmaya başladı. Influencer marketing’de göze çarpan bir başka faktör ise, bu kişilerin kurumsallaştıkça, inandırıcılıklarının azalması. Birçok blogger firmalarla anlaşma yaparak, o ürün grubunda sürekli aynı markayı ön planda tutarak, markanın adeta sosyal medya yüzü haline geliyor ve doğal olarak da objektif değerlendirmelerden uzaklaşıyor. Günümüzde bir çok marka artık daha başlangıç seviyesinde ve amatör ruhunu kaybetmemiş blogger'larla çalışmayı tercih ediyor.


Bu nedenle insanlar artık alışveriş siteleri, google veya sosyal medyadaki gerçek kullanıcıların yorumlarına, parayla yapılan ve reklam kokan işlerden çok daha fazla güveniyor. Bu konudaki diğer bir aldatmaca ise takipçi sayıları, hepsi olmasa da birçok blogger, özellikle bu işe başlarken takipçi ve “like” satın alıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri geçenlerde sosyal medyaya düşen bir videoydu. 113 Bin takipçisi olan blogger, instagram hesabının silinmesi üzerine yüklediği videoda, “Ben bir daha 9-5 çalışamam. Ben takipçilerim olmadan bir hiçim.” diyordu. İşte asıl nokta da bu bence, takipçileriniz olmadan da insanlar için bir şey ifade edebileceğiniz bir konumda mısınız?


Youtube ve Instagram bu konuda önemli bir ayrım yaşıyor. Youtube’da ürün incelemesi yapan kişilerin gelir modeli, Youtube reklamlarına dayandığı için ürünleri parayla alıp, değerlendirip bu trafiği gelire dönüştürmeyi başarabiliyorlar. Bu da daha tarafsız görüşlerin oluşmasına imkân veriyor. Bu biraz da kanal sahibinin duruşuyla ilgili. Aslında ne kadar tarafsız kalabilirseniz işinizin sürdürebilirliği artıyor. Ama daha önce de belirttiğim gibi, bir marka için, o ürünü para ödeyerek satın almış gerçek kişilerin görüşleri ve memnuniyeti paha biçilemezdir. Aynı zamanda, daha az maliyetli.


İyi bir müşteri deneyimi sunuyorsanız ve internet ve dijital pazarlamayı genel anlamda doğru kullanıyorsanız influencer marketing sizin için çok da şart olmayabilir. Bu konuya yatırım yapmak yerine, kendi sitenizin SEO ve diğer pazarlama kanallarına yapacağınız yatırımın geri dönüşü, influencer marketin ile elde edeceğiniz anlık ziyaret artışları ve geri dönüşümlerden çok daha etkili, az maliyetli ve uzun vadeli olabilir.


Influencer marketing bir süre daha pazarlamanın gündeminde olacağa benziyor. Ancak Google Asistan, Siri gibi AI tabanlı dijital yardımcıların gelişmesiyle yakında AI Marketing gündeme gelecek ve markalar, “Asisstan Marketing” yapmaya başlayacak. Çünkü artık, internette arama yapmadan, ne almak istediğimizi söylediğimizde, o AI Tabanlı asistanların öneri setine girmek markaların yeni hedefi olacak.

#influencermarketing #digitalmarketing #strategy #instagram #socialmedia

88 views0 comments
bottom of page